Vlaams Parlementslid en burgemeester van Duffel
Kruimelpad
Vlaams parlement erkent Holodomor als genocide
De Oekraïense term ‘Holodomor’ verwijst naar de uitroeiing door uithongering van boeren die negentig jaar geleden plaatsvond in Oekraïne door het communistisch regime in de Sovjet-Unie. Het geldt als een van de grootste rampen in de Oekraïense geschiedenis. De meerderheidspartijen van het Vlaams Parlement willen die gebeurtenis nu erkennen als genocide. Dat schrijven ze in een resolutie die werd goedgekeurd in het parlement.
Volgens schattingen van verschillende historici kwamen bij de Holodomor enkele miljoenen Oekraïners om het leven. De hongersnood kwam er als gevolg van het Stalinregime. “Het gaat om een van de wreedste misdaden in de geschiedenis. Miljoenen Oekraïners stierven van honger en ontbering. Oekraïners werden gedeporteerd en vervolgd. Onderzoek wijst uit dat de hongersnood het gevolg is van een bewuste politiek vanuit het communistische Sovjetregime. De erkenning als genocide is dan ook essentieel en logisch”, stelt initiatiefnemer en Parlementslid Sofie Joosen.
Respect
Orry Van de Wauwer (cd&v): “Hiermee betuigen we ook ons respect aan de Oekraïense bevolking, die gebukt ging onder deze tragedie. Specifiek voor overlevenden en familie of aanverwanten van de slachtoffers is die erkenning van belang. Niet enkel in ons Vlaams Parlement, maar ook door andere instellingen en partners.”
Onderzoek blijft nodig
Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open Vld) vraagt ook voormalige Sovjetrepublieken om hun archieven over de Holodomor open te stellen. “Uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenissen van negentig jaar geleden blijft nodig. De oorzaken en gevolgen moeten volledig aan het licht worden gebracht. Daarom is onderzoek ten gronde noodzakelijk”, klinkt het.
Soevereiniteit Oekraïne benadrukken
Met deze tekst willen de initiatiefnemers ook de soevereiniteit van Oekraïne nogmaals bevestigen en benadrukken. “Oekraïne heeft het historische recht op een soeverein bestaan, los van Russische inmenging. Oekraïners hebben het recht hun eigen toekomst te bepalen”, klinkt het tot slot.