Vlaams Parlementslid en burgemeester van Duffel
Kruimelpad
Warm onthaal tijdens zomerse bedrijfsbezoeken
Tijdens het politieke zomerreces is er net iets meer tijd om Vlaanderen te doorkruisen en halt te houden bij enkele interessante bedrijven. Zo bezocht ik de voorbij zomer onder andere Beenhouwerij Dierendonck, kreeg ik heel wat informatie over gewasbeschermings- middelen en doorliep ik een VOKA-stage bij Pidpa.
DIERENDONCK
Bij een temperatuur van 34 graden waren de frigo’s van beenhouwerij Dierendonck in Veurne een welgekomen verkoeling. Het familiebedrijf staat al meer dan 50 jaar garant voor ambachtelijk kwaliteitsvlees en wordt geleid door Hendrik Dierendonck, een enthousiaste Vlaamse ondernemer.
We bezochten de weides waar de Vlaamse rode koeien in de schaduw van het ouderlijke huis in alle rust kunnen grazen. Als commissielid Dierenwelzijn was ik aangenaam verrast dat het bedrijf dierenwelzijn zo hoog in het vaandel draagt. De dieren staan minstens 6 maanden per jaar op de weide, er wordt gezorgd voor een optimale en stressvrije leefomgeving, het slachten gebeurt zo snel en pijnloos mogelijk en het bedrijf zorgt voor een volledige transparantie.
ZOMERSTAGE VOKA
Voor mijn jaarlijkse zomerstage trok ik naar Herentals. Tijdens een rondleiding in het waterproductiecentrum van Pidpa werd het reilen en zeilen van de productie en distributie van drinkwater toegelicht. Ook een bezoekje aan het water-doe-centrum Hidrodoe stond op het programma. Tot slot werd er nog een werfbezoek georganiseerd. Toeval of niet maar we trokken richting Duffel voor een stand van zaken van de werken aan de Lintsesteenweg. Daar kon ik met eigen ogen vaststellen dat werken aan nutsleidingen niet altijd evident zijn en er zeer doordacht te werk moet gegaan worden.
GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN
Op de eerste schooldag zakte ik, op uitnodiging van Belplant, af naar landbouwbedrijf ‘Hof ten Bosch’ in Huldenberg. Thema van het veldbezoek was het belang van gewasbeschermingsmiddelen. Europa legt via de Green Deal strenge maar nodige duurzaamheidsdoelstellingen op.
De agrovoedingsketen is bereid om deze Europese doelstellingen te steunen maar plaatste toch ook enkele kanttekeningen. Binnenkort zal de opbrengst van gewassen groter moeten zijn terwijl het bestaande landbouwareaal niet toeneemt. Daarbovenop zal het gebruik van gewasbeschermings-middelen nog verder moeten worden gereduceerd. ‘Hoe kunnen we meer doen met minder?’ is de grote vraag. Het is duidelijk dat de landbouw daar nog voor extra uitdagingen staat maar met het nodige bijkomende onderzoek, innovaties en een betere toepassing van de bestaande wetgeving ziet de agrovoedingsketen het positief in. De partners aan tafel communiceerden zeer duidelijk en open. Eens te meer hebben ze mij overtuigd dat de consumptie van groenten en fruit in ons land gezond en veilig is.
Ik wil de verschillende bedrijven die ik afgelopen zomer mocht bezoeken, ook de bedrijven die niet vermeld werden in bovenstaand artikel, uitdrukkelijk bedanken voor hun inzet en gastvrijheid. Samen maken we een veerkrachtig Vlaanderen!